METİOD - MERSİN TURİZM MEZUNLARI DERNEĞİ BURS VE YARDIM ESASLARI
Amaç
Madde 1 - Bu düzenleme ile, Mersin Turizm Mezunları Derneği Tüzüğü'nün ilgili maddesince verilecek burs, barınma yardımı ve diğer yardımlarla ilgili esasların belirlenmesi ve kurulacak “Komite’nin kuruluş ve çalışma ilkelerinin saptanması amaçlanmıştır.
Tanımlar
Madde 2 – Bu düzenlemede geçen Mersin Turizm Mezunları Derneği "METİOD", Mersin Turizm Mezunları Derneği bursiyerleri "Bursiyer", Mersin Turizm Mezunları Derneği Burs Fonuna, bir defaya mahsus veya düzenli olarak bağışta bulunan tüzel ve özel kişiler "Burs veren", Burs, Yurt ve Yardımlar Komitesi "Komite”, Mersin Üniversitesi Rektörlüğü "Üniversite”, Mersin Turizm Mezunları Derneği Yönetim Kurulu da "Yönetim Kurulu" olarak anılacaktır.
Kapsam
Madde 3 – Burs ve Yardımlar Esasları, METİOD tarafından yapılacak aşağıdaki yardımları kapsar:
1. Turizm Fakültesinde eğitim gören ve maddi gereksinimi olan öğrencilere belirlenen ölçütler içinde burs vermek, karşılaştıkları tüm sorunları aşmalarına yardımcı olmak, Dernek hedefleri doğrultusunda, çağdaş değerleri savunan bireyler olarak yetişmelerine katkıda bulunmak,
2. Üniversitenin yetersiz kaldığı durumlarda, barınma gereksinimi olan öğrenciler için ev ve Yurt konularında kira bedeli desteğinde bulunmak,
3. METİOD Tüzüğünde de belirtildiği gibi, Dernek üyeleri arasında dayanışmanın gereği olarak, üyelerinin eğitim ve mesleki sorunlarıyla ilgili ekonomik, sosyal ve hukuksal konulardaki gereksinimlerine eğilerek çözümler geliştirmek.
Burs, Yurt Ve Yardımlar Fonu
Madde 4 - Fon gelirleri 3 başlıkta toplanır:
1. Kişi ve kurum bağışları
2. Burs yararına yapılan Dernek etkinliklerinden elde edilen gelirler
3. Dernek gelirlerinden, Yönetim Kurulu kararı ile ayrılan tutarlar.
Fon giderleri 3 başlıkta toplanır:
1. Yapılan yardımlar, verilen burslar,
2. Yurt ve barınma için yapılan harcamalar,
3. Komite çalışmaları ve etkinlik vb harcamaları.
Burs Yurt ve Yardımlar Fonu, Dernek muhasebe sisteminde ayrıntılı olarak tutulacaktır.
Burs, Yurt Ve Yardımlar Komitesi
Madde 5 - Komite, Dernek ilke ve hedefleri doğrultusunda çalışmak isteyen Mersin Turizm Mezunları üyeleri arasından iki(2) METİOD yönetim kurulu üyesi,en az bir(1) Turizm Fakültesi Dekanlığının önereceği isim ve diğer üyeler arasından beş(5) üyenin katılımı ile oluşur.
Madde 6 - Komitenin görev tanımı şu başlıklar altında toplanır:
1. Bursiyerlerle ilişkiler: Komite toplumsal, akademik, kişisel, maddi, barınma, giyim, iş, staj olanakları gibi başlıklarda toplanabilecek öğrenci gereksinimlerinin saptanmasını, giderilmesini, birliktelik ortamları yaratılarak, üretim süreçleri oluşturmalarına her konuda destek olmayı, Dernekle sağlıklı ve süreğen bir ilişki sürdürmelerini amaçlar.
2. Burs verenlerle ilişkiler: Burs veren ödemelerinin düzenliliği ve devamlılığı Dernek sekreteryası aracılığı ile takip edilir. Gereken durumlarda bu çalışmalara, komite yardımcı olur. Komite, bursiyerler ile kurumlar arasında ilişkilere aracılık eder.
3. Turizm Fakültesi ile işbirliği ve dayanışma: Bursiyer öğrencilerle ilgili konularda, her türlü bilgi alışverişi ile karşılıklı yardımlaşmanın kesintisiz ve sağlıklı bir biçimde sürdürülmesini METİOD üstlenir. Komite, gereken durumlarda üniversitenin bursla ilgili birimleri ile bilgi paylaşımında bulunur.
4. Bütçe çalışmaları: Komite, her akademik yılbaşında tahmini bütçesini hazırlayarak ve öngördüğü bursiyer öğrenci sayısını belirleyerek Yönetim Kurulu'nun onayına sunar.
5. Kaynak artırım, duyuru ve tanıtım işlemleri: Burs verecek yeni kişi ve kurumların araştırılması, burs yararına etkinlikler düzenlenmesi, en yaygın duyurunun sağlanması ve bununla ilgili dökümlerin hazırlanması komitenin amaçları arasındadır. Komite, gerektiğinde bağış tutarının artırılması ve sürdürülmesi gibi durumlarda, burs verenlerle ilişkiye geçer.
6. Bursiyerlerle etkinlik takvimi hazırlanması ve gerçekleştirilmesi: Komite, Dernek ve bursiyer istemleri doğrultusunda söyleşi, seminer, gezi gibi kültürel ve sportif etkinlikler düzenler. Bursiyerlerle proje grupları oluşturarak, okuma, araştırma, tartışma ortamları hazırlar.
Bursa Başvurma, Burs Ve Yardım Esasları
Madde 7 – Bursa başvuru için:
- Dernek başkanlığına teslim edilmek üzere Burs Başvuru Dilekçesi doldurulur. (Başvuru internetten de yapılabilir.)
- Dernek Başkanlığına teslim edilmek üzere Burs Başvuru Formu doldurulur.
Başvurusu kabul edilen öğrencilere aşağıdaki ilkeler doğrultusunda burs tahsisi yapılır:
1. METİOD tarafından verilen burslar karşılıksızdır.
2. Burslar her öğrenim yılı içerisinde Ekim- Mayıs dönemini kapsayacak şekilde sekiz ay boyunca ödenir.
3. Önceki yıllardan bursiyer olan öğrenciler, her öğrenim yılının başında "Burs Yenileme Formu" doldururlar. Bu öğrencilerin durumu METİOD Yönetim Kurulunca değerlendirilir. Bursun devamı bu değerlendirme sonucuna bağlıdır. Bu öğrencilere, yenileme formu doldurma ve değerlendirme işlemi gerçekleşene kadar burs ödemesi yapılmaz.
4. Burs bütçesini oluşturan kalemlerin tutarlarında önemli bir değişiklik olduğu takdirde, akademik yıl içinde bursiyer sayısı ve burs tutarı yeniden düzenlenebilir.
5. Geç başvurularda geriye dönük ödeme yapılmaz.
6. METİOD burs bütçesi göz önüne alınarak, belirlenen tutar dışında ödeme yapılmaz.
7. Bursiyerlerin, Dernek tarafından yıl içerisinde düzenlenen faaliyetlerin en az yarısına katılması zorunludur.
8. Bursların düzenli ödenmesinden METİOD sorumludur.
Bursiyer Tespit Etme İlkeleri
Madde 8 – Burs ve Yardım Almak İsteyen Öğrencilerin Tespiti
Turizm Fakültesi öğrencilerinden burs ve yardım için başvuranlardan, dernek yönetim kuruluna sunulacakların değerlendirilmesi ve seçimi Komite tarafından aşağıdaki ilkeler doğrultusunda yapılacaktır.
1) Türkiye Cumhuriyeti Anayasasında yer alan devletin şekliyle ilgili 1, Cumhuriyetin nitelikleriyle ilgili 2, Devletin bütünlüğü, resmi dili, bayrağı, milli marşı ve başkenti ile ilgili 3. maddelerine muhalefetten veya yüz kızartıcı bir suçtan dolayı mahkumiyeti bulunmaması,
2) Ailesinin maddi durumunun yetersizliği nedeniyle, öğrencinin yüksek öğrenimi yapmasına engel olacak derecede yardıma muhtaç olması.
3)Başka bir yardım kuruluşundan dernek yönetim kurulunca belirlenecek miktarı aşan ölçüde karşılıksız yardım almaması,
4) Mezuniyet sonrası iş yaşamı içinde Mersin Üniversitesi Turizm Fakültesi öğrencilerine yardımda bulunma gönüllülüğü içinde bulunması.
5) METİOD yönetim kurulunca esasları belirlenen, öğrencinin sosyal, akademik ve fiziki durumu ile ilgili yapılan puanlama sıralamasında kontenjan sınırları içinde kalması.
Madde 9 - Bursun Kesilmesi
Aşağıda belirtilen koşullardan biri veya birkaçının oluştuğu durumlarda, Dernek Yönetim Kurulu'nun onayıyla burs kesme işlemi gerçekleştirilir ve Dernek tarafından öğrenciye bildirilir. Bu koşullar şunlardır:
1. Başvuru sırasında gerçekdışı beyanda bulunduğunun anlaşılması
2. Fakülte ile ilişiğinin kesilmesi
3. Yeni öğrenim yılı için Burs Yenileme Formu doldurmamış olması
4. Gelir düzeyinde bir artış olup burs ihtiyacının ortadan kalkması
5. Dernekle ilişkilerini kopartmış olması, kendisine ulaşılamaması
6. Üniversite içindeki eylemleri veya Üniversite dışında işlediği bir suçtan dolayı açılan dava nedeniyle hakkında disiplin soruşturması açılmış olması.
7. Sınıf tekrarı durumuna veya her dönemde “şartlı başarılı” dersler hariç, üçten çok dersten başarısız duruma düşmüş olması. (Engelli bursiyerler için uygulanmaz)
Madde 10 - Yardımlara ilişkin esaslar:
Burslar dışında, gerekli durumlarda Yönetim Kurulu'nun onayıyla, bir defalık yardımlar yapılabilir.
Öğrenim görmekte olduğu bölümünde “yüksek onur” derecesi alan bursiyer öğrencilere, izleyen öğretim yılında şekli ve tutarı yönetim kurulunca belirlenecek “ödüller” verilebilir.
Madde 8.6 uyarınca bursu kesilen öğrencilerden, yapılan soruşturma sonucunda disiplin cezası verilmeyenlerin Yönetim Kurulunca burslarının ödenmesine karar verilebilir.
Dernek üyelerinden birinin ağır hastalığı veya vefatı durumunda, çocuklarına burs bağlanması veya yardım yapılması Komite tarafından değerlendirilir ve uygun görüldüğü durumlarda Yönetim Kurulu onayına sunulur.
Madde 11 - Barınma yardımına ilişkin esaslar:
Komite, Fakülte ile işbirliği içinde, öğrencilerin barınma sorunlarının çözümü için çalışmalar yapar. Fakülte olanaklarını aşan durumlarda, kurum misafirhanelerini kullanma veya çağdaş yurtlardan yardım alma, öğrencileri bu yurtlara yönlendirme, METİOD üyelerinin sunacakları olanaklardan yararlanma veya Yönetim Kurulu kararıyla geçici bir süre ev/yurt gibi barınma mekanları kiralama gibi çözüm yöntemleri geliştirilebilir.
Çalışma Takvimi
Madde 12 - Burs verilmesine ilişkin çalışma takvimi aşağıda belirtilmiştir:
1. Her öğrenim yılı başında, ilk iki hafta burs başvuru ve yenileme süresidir. Bir önceki yılın burslarının dağıtımından sonra, bir sonraki yıla kadar toplanan tüm başvurular, bu iki haftalık başvuru süresi bitiminde Komite tarafından değerlendirmeye alınır. Bu değerlendirme sonunda, yeni alınacak bursiyer sayısı göz önüne alınarak, belirlenen puanın üstünde kalan öğrenciler görüşmeye çağrılır.
2. Komite tarafından, en az 3 kişilik komisyonlar kurularak, bir hafta içinde mülakatların bitirilmesi amaçlanır. Bunun için Komite, Dernek üyelerinden katılım talep edebilir.
3. Görüşmeler sonucunda yeni bursiyerler belirlenir ve Yönetim Kurulu’nun onayına sunulur.
4. Burs ödemelerine en geç Kasım ayında başlanır.
Yürürlük
Madde 13 – Burs ve Yardım Esasları, Mersin Üniversitesi Mezunları Derneği Yönetim Kurulunca 30.09.2016 tarihinde kabul edilerek yürürlüğe girmiştir.